koop de FYRA preset

Tijdens workshops en mentorsessies die ik aan fotografen mag geven, komt altijd wel het onderwerp nabewerking aan bod. Ik heb gemerkt dat zoveel fotografen hiermee worstelen en soms urenlang hierin blijven hangen en er maar niet uitkomen. Het kan best ingewikkeld zijn om de juiste (huids)kleuren in je beeld naar voren te laten komen. En dan het liefst op een zo natuurlijk mogelijke manier, terwijl je foto's wel warm blijven van uitstraling. Door zelf jarenlang aan mijn eigen preset te werken, weer te veranderen, tweaken en schuiven, heb ik nu een preset ontwikkeld die aan al mijn eisen voldoet. Ik gebruik deze preset voor elke soort shoot, voor binnen en buiten. En nu ben ik er klaar voor om jou hier ook mee te laten werken!

is real

De struggle

Frania

'Ik heb al meerdere presets getest van andere fotografen, maar twijfelde toch elke keer om de preset aan te schaffen omdat het toch net niet was wat ik wilde en erg verschilde van hoe ik de foto’s oorspronkelijk had bewerkt. Jou bewerking heeft toch net dat ietsje meer, zonder dat ze overbewerkt zijn. Ze zijn iets warmer en hebben iets meer contrast, zonder dat ik het te veel vind. Ik ben fan!'

woorden

Mooie

In het Nederlands noemen we presets voorinstellingen. Wanneer je een preset gebruikt om een foto te bewerken, dan worden alle ingrediënten met één klik toegevoegd op de foto. Denk hierbij aan contrast, helderheid, kleurbewerking, schaduwen. 

wat is een preset?

Voor het mooiste resultaat adviseer ik om de foto's in raw te schieten en dan te bewerken met deze preset. Maar het is zeker ook toepasbaar op jgp formaat. 

WERKT DE PRESET ALLEEN OP RAW FOTO'S?

Dit is een preset voor Lightroom desktop. Deze is niet geschikt voor de mobiele versie. 

WERKt de preset ook op lightroom mobile?

Ik ben ervan overtuigd dat deze preset alles is wat je nodig hebt, voor al je foto's. Ik gebruik zelf in de praktijk ook maar één preset voor al mijn foto's. Of ik nou binnen of buiten heb gefotografeerd. Door meerdere presets door elkaar te gebruiken, kan het onoverzichtelijk worden of raak je de consistentie in je foto's kwijt. Daarom bied ik ook jou één preset aan die jou gaat helpen om jouw foto's die finishing touch te geven die ze nodig hebben. 

waarom bied je maar één preset aan?

Ik heb deze preset 4 jaar lang gebruikt. Mijn werkwijze is om gaandeweg steeds kleine aanpassingen te doen aan mijn bestaande preset. Zo is ook deze preset tot stand gekomen. De preset die ik hier aanbiedt, is niet mijn meest recente versie, maar gezien ik steeds kleine aanpassing maak, is het verschil minimaal. 

gebruik jij deze preset zelf ook?

Je moet de preset zien als de basis van je fotobewerking. Als je eenmaal de preset hebt toegevoegd aan je foto, is het vaak nodig om het één en ander nog aan te passen, aangezien elke foto een andere lichtsituatie en kleur heeft. Daarnaast werken we waarschijnlijk met verschillende camera's en lenzen, dus daar kan ook een klein verschil in kleur in zitten. In mijn video over editing laat ik je precies zien hoe ik de presets tweak per foto/shoot. Deze video komt binnenkort online.

werkt de preset op al mijn foto's?

Je ontvangt bij de preset een PDF waarin precies staat hoe je de preset aan je Lightroom kan toevoegen en kan toepassen op je foto's. 

hoe installeer ik de preset?

Helaas is dit niet mogelijk bij de te downloaden producten uit mijn webshop. Mocht je ergens tegenaan lopen of vragen hebben, mail me gerust naar hello@elinefroukje.com

kan ik de preset na aanschaf retourneren?

asked questions

Frequently

@eline_froukje_photography

on instagram

Follow along