Veelgestelde vragenWat gebeurt er bij een slechte weersvoorspelling voor een buiten shoot?

Ik heb een app die heel nauwkeurig de weersverwachting meet, deze houd ik in de gaten. Bij bewolking kan een shoot gewoon doorgaan. Bewolking is fijn voor de foto’s omdat je dan geen harde schaduwen of knijp ogen krijgt. Als het regent vind ik het geen probleem om de shoot te verzetten, tenzij je als alternatief een lichte binnenlocatie hebt. Overigens heb ik nog niet vaak een shoot hoeven verzetten. Meestal blijkt het bij een slechte voorspelling toch nog wel even droog te zijn.


Wat trek ik aan tijdens de shoot?

Klik hier voor inspiratiefoto’s wat betreft kleding voor een fotoshoot. Het geeft het mooiste beeld wanneer de outfits bij elkaar passen. Dit betekent niet dat jullie allemaal dezelfde kleur aan moeten trekken, tenzij je dit leuk vindt natuurlijk. Het belangrijkste is dat het qua stijl en/of kleurtonen bij elkaar past. Houd je van frisse, lichte foto’s? Kies dan ook voor lichte en effen kleding. Verder doen mooie structuren en fijne stoffen met verschillende materialen het altijd goed, zeker bij een fotoshoot bij je thuis. Probeer felle knalkleuren te vermijden, kies liever voor natuurlijke, aardse tinten zoals grijs, wit, bruin, pastels etc. Maar het belangrijkste is, dat het gewoon bij je past! Voor de vrouwen is het een aanrader om wat extra aandacht te besteden aan je haar, make-up en nagels. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en het staat mooi op de foto’s. Je mag me altijd mailen voor vragen, advies of inspiratie hierover.


Help! Ik kan niet poseren en sta nooit mooi op foto’s.

Dit zegt bijna iedereen ;). De eerste tien minuten zal het misschien nog even wennen zijn om voor de camera te staan en gefotografeerd te worden. Dit is helemaal niet erg, het went vanzelf! Ik ren niet van hot naar her, maar kies een paar mooie plekken uit waar we gaan fotograferen. Op die manier kom je er lekker in en gaat het op een gegeven moment vanzelf. Mijn werkwijze is rustig, ontspannen en ik doe mijn best om jullie te leiden tijdens de shoot. Spontane, ongedwongen foto’s zijn mijn favoriet, dit werkt het beste in een ontspannen sfeer, dus ik probeer jullie zoveel mogelijk op je gemak te stellen. Ik vind het belangrijk dat je jezelf kunt zijn en zal daarom ook spontane situaties vastleggen en jullie soms gewoon lekker je gang laten gaan. Ontspan, neem je tijd, lach en geniet met elkaar!


Wat is het beste tijdstip om te fotograferen?

De mooiste tijd om te fotograferen, lichttechnisch gezien, is een uur voor zonsondergang. Je hebt dan vaak het ‘golden hour’. Een uurtje waarin het licht een gouden randje heeft. Met bijvoorbeeld zwangerschapsshoots is het zeker een aanrader om dan shoot te plannen! Met een babyshoot thuis is in de ochtend het fijnst. Dit omdat het huis dan lekker licht is en de baby niet moe is van alle indrukken van de dag. Familieshoots kunnen op elk moment van de dag, maar het liefst niet midden op de dag, omdat de zon dan vaak erg fel is. Wanneer er kleine kinderen bij zijn is in de ochtend een fijn tijdstip zodat de kinderen niet moe zijn van de dag.


Hoe zit het met foto’s in zwart wit?

Ik lever foto’s af in kleur en ook een aantal in zwart wit. Ik maak altijd een weloverwogen keuze hierin. Soms komen foto’s mooier tot zijn recht in zwart wit, soms in kleur en soms kan het allebei. Het kan dus voorkomen dat je een bepaalde foto in zwart wit ontvangt en een andere foto in zowel zwart wit als kleur.


Kiezen wij zelf een locatie of doe jij dat?

In principe kiezen jullie zelf een locatie. Misschien weet je een mooie locatie waar je herinneringen aan hebt? Een park waar jullie vaak wandelen, een strand waar jullie elkaar ontmoet hebben, een bos waar jullie vroeger speelden? Dit maakt de foto’s nog persoonlijker. Natuurlijk hoeft dit niet. In de omgeving van Eindhoven ken ik genoeg mooie plekken om te fotograferen. Dus mocht je geen inspiratie hebben dan kan ik je daar uiteraard bij helpen.

Mocht de reportage op een binnenlocatie zijn, dan raad ik je aan gebruik te maken van een lichte binnenlocatie. Gooi de gordijnen open en laat zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen. Een lichte bank, of wit bedlinnen zorgen ervoor dat er meer licht weerkaatst wordt. Op die manier krijg je mooie, zachte foto’s met echte kleuren.


Wat doe je tijdens het nabewerken?

Ik zoek eerst alle foto’s uit. Na het sorteren bewerk ik de mooiste foto’s in Lightroom. Denk hierbij aan, waar nodig, een kader uitsnijden, foto rechtzetten, het licht bijstellen etc. Ik leg mensen het liefst vast zoals zij zijn en ben geen voorstander van iemand ‘dunner maken’ in Photoshop. Hier en daar een puistje wegwerken als deze erg opvalt doe ik wel ;).


Maak je ook albums?

Jazeker, ik vind dat heel leuk om te doen! Ik ontwerp ze digitaal. Denk aan trouwalbums, maar ook mini albums die je cadeau kunt doen. Je mag zelf selecteren welke foto’s je in het album wilt, of je mag het een verrassing laten en aan mij toevertrouwen. Er zijn verschillende formaten mogelijk. Stuur me even een mailtje voor de mogelijkheden en prijzen.


Hoe zit het met de betaling?

Na afloop van de fotoshoot stuur ik je de factuur toe. Deze dient binnen 7 dagen betaald te worden.


Waar moet ik nog meer op letten?

Bij fotoshoots met kleine kinderen is het fijn om doekjes mee te nemen om eventuele vieze neuzen snel schoon te kunnen maken. Het is ook leuk om een mooi kleed mee te nemen, om zittende foto’s te maken of foto’s van bovenaf. En, als laatste..laat je telefoon thuis of uit als dat kan. Het is jammer als je op de foto’s je telefoon in je broekzak ziet zitten, maar ook als je gestoord wordt tijdens de shoot.


Heb je nog andere vragen? Stuur me dan een mailtje! Ik hoor het graag van je!